Expositie

Erfgoed van de duivensport

In het Descheemaecker Pigeon Center is een permanente expositieruimte gebouwd om de geschiedenis van de duivensport tastbaar te maken voor jong en oud. Intussen wordt het erfgoed van de duivensport hier al meer als 20 jaar goed bewaard. In 2020 werd de volledige expo ruimte gerenoveerd om de duivensport nog meer in de kijker te zetten en groepen bezoekers beter te kunnen ontvangen.

Om de duivensport verder te promoten, werd met de huidige renovatie geïnvesteerd in een betere visualisatie van de museumcollectie. Oude en nieuwere stukken uit de duivensport worden voortaan op een interactieve manier aan het publiek voorgesteld (in een permanente expositieruimte). Tegelijkertijd werd een aangename ontvangstruimte, een gezellige ontmoetingsruimte en nieuwe burelen gecreëerd.


Gezellig voor de open haard.

Alles begon met een droom

Onze droom om onze jarenlange ervaring in te zetten om de duivensport verder te promoten en onze passie door te geven aan de volgende generaties.

De duivensport is een moderne, spannende en internationale sport met een lange geschiedenis. “Met onze nieuwe expositie willen we jongeren op een interactieve en meer digitale manier kennis laten maken met de duivensport. Aan de hand van video’s tonen we hoe een duif zijn route kiest tijdens een wedstrijd en informatie-panelen tonen belangrijke fysieke kenmerken van een goede duif. Met luisterhoorns kan je als bezoeker het verhaal van bekende duiven uit het verleden beluisteren. Met authentieke beelden uit de oude doos, kunnen herinneringen opgehaald worden van bvb. de Junior constateur.” licht Stephan Descheemaecker toe. “En voor de allerkleinsten is er voortaan ook een speelhoek in onze nieuwe ontvangstruimte. Gezellig voor de open haard of aan de toog kan je hier een hapje en drankje nuttigen. De duivensport is een familie-sport en we willen iedereen inspireren om hiermee kennis te maken in het Descheemaecker Pigeon Center. Actief in de duivensport of niet, iedereen is in onze expo welkom om kennis te komen maken met de duivensport.”

Authentieke beelden uit de oude doos

In onze nieuwe expositieruimte komt verleden, heden en toekomst samen. Zowel van de duivensport, de gebroeders Descheemaecker en Duifke Lacht/Pigeon Rit als het Descheemaecker Pigeon Center. We zijn trots dat de derde generatie van de familie Descheemaecker verder geïnvesteerd heeft in de promotie van de duivensport.

Voor de uitvoering van de werken vonden wij in Fugzia uit Leuven, de geschikte partner. Met een team vakmensen voerden zij de werken uit en losten alle uitdagingen die zich onderweg voordeden perfect op.

Op 2 januari 2020 werden de nieuwe burelen in dienst genomen. Ons gedreven team handelt hier uw bestellingen af, beheert de abonnementen van Duifke Lacht/Pigeon rit en beantwoordt al uw vragen.

Wist je dat je met je vereniging, vrienden of familie ook een bezoek met rondleiding kan boeken? Contacteer ons via info@pigeoncenter.be voor de mogelijkheden of bezoek www.pigeoncenter.be/nl/expo/bezoek-onze-expoom de dynamische inhoud te bekijken

Naast een prachtige collectie duivenklokken, worden allerlei unieke stukken tentoongesteld. Stille getuigen van de geschiedenis en de evolutie van de duif als koerier, soldaat en reisduif. Verder zijn ook de covers en integrale tijdschriften van de voorganger van Duifke Lacht mooi uitgestald.

Daarnaast kunnen bezoekers kennis maken met de woonkamer van de gebroeders Janssens die er permanent opgesteld staat. Buiten staan de originele hokken van de gebroeders Janssens opgesteld: een pareltje om te bezoeken. De verzameling wordt in binnen- én buitenland gesmaakt! Zo werd in december 2017 de woonkamer van de gebroeders Janssens nog overgevlogen naar één van de grootste duivenbeurzen in Azië: DBA Asia in Nanjing. Dankzij een zorgvuldige voorbereiding kon de Aziatische duivenliefhebber ook genieten van deze unieke collectie!

 

Ontstaan van de collectie

Het startschot van de permanente tentoonstelling in Sint-Antonius-Zoersel werd gegeven op 1 februari 1998. Het duivenmuseum werd toen officieel ingehuldigd door Noël Descheemaecker en zijn zonen Frans en Joseph Descheemaecker. De voorbije jaren werd de collectie voortdurend verder uitgebreid door stukken die geschonken werden.

Oorspronkelijk was het museum echter gevestigd in La Garde Freinet in het zuiden van Frankrijk, op zo’n 1.200 km van Sint-Antonius-Zoersel. In die Franse gemeente was vroeger immers het tweede kweekstation gevestigd waar jonge duiven uit de winterkweek naartoe gebracht werden. Het achterliggende idee was dat de groei van deze jongen duiven bevorderd werd door het zachtere klimaat. Frans Descheemaecker startte daar met een verzameling van de geschiedenis van de duivensport. Vakantiegangers in het zuiden van Frankrijk konden op die manier ook kennis maken met de cultuur van de duivensport.

Toen beslist werd om de kweek van duiven toch te centraliseren op 1 plaats, werd ook het museum overgebracht naar Sint-Antonius-Zoersel. Alle stukken werden zorgvuldig verpakt en vanuit Frankrijk overgebracht. Het grootste stuk was ongetwijfeld de Franse vrachtwagen uit het leger, die momenteel nog steeds te bezichtigen is.

Heeft u nog constateurs of andere rekwisieten?

Uw stuk in de expositie

De familie Descheemaecker vindt het belangrijk dat de geschiedenis van de duivensport zo integraal mogelijk bewaard wordt. Misschien heeft u thuis nog wel een rekwisiet dat in aanmerking komt voor de expositie? U kan vrijblijvend contact opnemen via publishing@pigeoncenter.be. met een beschrijving, eventueel jaartal en aantal foto’s van het voorwerp. We nemen dan verder contact met u op en maken een afspraak om te bekijken of het voorwerp in aanmerking komt om mee op te nemen in de collectie.

Bovendien is het ook mogelijk om uw stuk tijdelijk tentoon te stellen in de expositieruimte met vermelding van uw naam. We zullen in de nabije toekomst ook werken met tijdelijke tentoonstellingen of thema’s. Als u liever nog geen afscheid neemt van uw stuk, maar dit toch graag wil delen met andere duivenliefhebbers, kunnen we samen bekijken welke mogelijkheden er zijn voor een tijdelijke tentoonstelling.

Alle ELITE duiven >

Descheemaecker Pigeon TV:

Diepte-interviews met winnaars


Ontdek >

Natural Finesse Sport

Onmisbaar tijdens het sportseizoen!


Meer info >

Het Descheemaecker Pigeon Center in beeld


Bekijk video >

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Zo ben je altijd op de hoogte.


Bedankt voor uw inschrijving.

Als u zich hier inschrijft, wordt u toegevoegd aan de mailinglijst van Descheemaecker Pigeon Center.
U kunt zich op elk moment afmelden. Klik daarvoor gewoon op de link 'Afmelden' in onze e-mails.