Expositie

Erfgoed van de duivensport

Descheemaecker Pigeon Center is bevoorrecht om een permanente expositieruimte ter beschikking te hebben om de geschiedenis van de duivensport tastbaar te maken. Intussen wordt het erfgoed van de duivensport hier al 20 jaar goed bewaard.


Naast een prachtige collectie duivenklokken, worden allerlei unieke stukken tentoongesteld. Stille getuigen van de geschiedenis en de evolutie van de duif als koerier, soldaat en reisduif. Verder zijn ook de covers en integrale tijdschriften van de voorganger van Duifke Lacht mooi uitgestald.

Daarnaast kunnen bezoekers kennis maken met de woonkamer van de gebroeders Janssens die er permanent opgesteld staat. Buiten staan de originele hokken van de gebroeders Janssens opgesteld: een pareltje om te bezoeken. De verzameling wordt in binnen- én buitenland gesmaakt! Zo werd in december 2017 de woonkamer van de gebroeders Janssens nog overgevlogen naar één van de grootste duivenbeurzen in Azië: DBA Asia in Nanjing. Dankzij een zorgvuldige voorbereiding kon de Aziatische duivenliefhebber ook genieten van deze unieke collectie!

 

Ontstaan van de collectie

Het startschot van de permanente tentoonstelling in Sint-Antonius-Zoersel werd gegeven op 1 februari 1998. Het duivenmuseum werd toen officieel ingehuldigd door Noël Descheemaecker en zijn zonen Frans en Joseph Descheemaecker. De voorbije jaren werd de collectie voortdurend verder uitgebreid door stukken die geschonken werden.

Oorspronkelijk was het museum echter gevestigd in La Garde Freinet in het zuiden van Frankrijk, op zo’n 1.200 km van Sint-Antonius-Zoersel. In die Franse gemeente was vroeger immers het tweede kweekstation gevestigd waar jonge duiven uit de winterkweek naartoe gebracht werden. Het achterliggende idee was dat de groei van deze jongen duiven bevorderd werd door het zachtere klimaat. Frans Descheemaecker startte daar met een verzameling van de geschiedenis van de duivensport. Vakantiegangers in het zuiden van Frankrijk konden op die manier ook kennis maken met de cultuur van de duivensport.

Toen beslist werd om de kweek van duiven toch te centraliseren op 1 plaats, werd ook het museum overgebracht naar Sint-Antonius-Zoersel. Alle stukken werden zorgvuldig verpakt en vanuit Frankrijk overgebracht. Het grootste stuk was ongetwijfeld de Franse vrachtwagen uit het leger, die momenteel nog steeds te bezichtigen is.

Heeft u nog constateurs of andere rekwisieten?

Uw stuk in de expositie

De familie Descheemaecker vindt het belangrijk dat de geschiedenis van de duivensport zo integraal mogelijk bewaard wordt. Misschien heeft u thuis nog wel een rekwisiet dat in aanmerking komt voor de expositie? U kan vrijblijvend contact opnemen via publishing@pigeoncenter.be. met een beschrijving, eventueel jaartal en aantal foto’s van het voorwerp. We nemen dan verder contact met u op en maken een afspraak om te bekijken of het voorwerp in aanmerking komt om mee op te nemen in de collectie.

Bovendien is het ook mogelijk om uw stuk tijdelijk tentoon te stellen in de expositieruimte met vermelding van uw naam. We zullen in de nabije toekomst ook werken met tijdelijke tentoonstellingen of thema’s. Als u liever nog geen afscheid neemt van uw stuk, maar dit toch graag wil delen met andere duivenliefhebbers, kunnen we samen bekijken welke mogelijkheden er zijn voor een tijdelijke tentoonstelling.

Grootste plannen voor het Descheemaecker Pigeon Center.

Toekomst ontmoet verleden

Opdat volle eer kan aangedaan worden aan alle stukken, is de familie Descheemaecker volop bezig met plannen om de expositieruimte aan te passen. Het doel is om de bezoekers nog meer dan vandaag het erfgoed van weleer te laten ervaren. Er zullen verhaallijnen aangebracht worden, nieuwe interactieve elementen toegevoegd worden, er zal geïnvesteerd worden in speciale kasten en bijkomende tentoonstellingsruimte die het behoud van de historische stukken maximaal garandeert, alsook zullen een aantal zaken gedigitaliseerd worden zodat ook de jongere bezoekers op hun manier de duivensport van vroeger mee kunnen beleven. Van zodra de plannen geconcretiseerd zijn en de werken van start gegaan, zal u dit via sociale media kunnen volgen!

Onze jaarlijkse open dagen in februari en maart.

Uw bezoek waard!

Tijdens de jaarlijkse open dagen in februari en maart kan elke liefhebber sowieso terecht op het Descheemaecker Pigeon Center om een bezoek te brengen aan de expositieruimte.

Indien U de permanente expositie en de kweekhokken wenst te bezoeken als groep vragen wij een bijdrage van 7,5 € per persoon (met een minimum van 75 €) voor een rondleiding van 1,5 uur.

Daarnaast kunnen wij U de volgende formules aanbieden:

  1. Formule Vitesse: 5€/pp voor tas koffie of thee + een stuk cake
  2. Formule halve fond: 7,5€/pp voor tas koffie, thee, of 2 consumpties frisdrank/bier + een stuk cake
  3. Formule fond: 15€/pp voor koffie & thee a volonté, 2 consumpties frisdrank/bier + een stuk cake & 3 sandwiches of koffiekoeken per persoon

Voor meer info kan u steeds terecht bij onze medewerkster Nicole Devree op het volgende telefoonnummer: +32 3 383 08 31 of per mail op info@pigeoncenter.be.

Alle ELITE duiven >

Regelmatig duivennieuws in uw mailbox? Kan!


Bedankt voor uw inschrijving.

Als u zich hier inschrijft, wordt u toegevoegd aan de mailinglijst van Descheemaecker Pigeon Center.
U kunt zich op elk moment afmelden. Klik daarvoor gewoon op de link 'Afmelden' in onze e-mails.